Egejsko more je deo Sredozemnog mora, a leži između Grčke i Turske.
Arhaičan naziv za ovo more u srpskom, makedonskom i bugarskom je Belo more. Prema legendi, mornari i trgovci koji su tokom srednjeg veka plovili ovim morem, nazvali su ga tako zbog njegove mirnoće i prijateljskih uslova plovidbe, za razliku od, tada opasnog, Crnog mora.
Smatra se kolevkom dve velike antičkekulture, Mikenske i Grčke. Kasnije su tim morem vladali Persijanci, Rimljani, Vizantinci, Đenovljani i Mlečani, kao i Osmanlije. Danas Egejsko more dele Grčka (veći deo) i Turska (manji deo).

 

Ostrva u Egejskom moru se mogu podeliti na sedam arhipelaga:

  • Trakijska ostrva
  • Istočnoegejska ostrva
  • Severni Sporadi
  • Kikladska ostrva
  • Saronska ostrva
  • Dodekani ili Južni Sporadi
  • Krit

Kad je jedrenje u pitanju najčešće se jedri takozvana Kikladska ostrva ili “atinska regija” koja podrazumeva isplovljavanje iz luke u Atini. Najpopularnija ostrva iz ove regije su sitgurno Mikonos, Santorini, Paros, naksos, Ios.
Dostupna su sledeća ostrva: Amorgos, Anafi, Andros, Antimilos, Antiparos, Delos, Kea, Kimolos, Kitnos, Makronisos, Milos, Serifos, Sifnos, Sikinos, Siros, Tinos, Tirazija, Folegandros..

Vetrovi:  Na Egejskom moru uglavnom duvaju meltemi. Oni su termički vetrovi koji duvaju od maja do oktobra iz smera hladnije Evrope prema toplijoj Africi, kada se formira visoki pritisak iznad Balkana a nizak pritisak iznad Turske, tamo su pojačani posebnim lokalnim uslovima stvorenim konfiguracijom obale.

Oni su najjači u poslepodnevnim časovima, uglavnom se u potpunosti smiruju tokom noći mada nekada meltemi znaju da duvaju nekoliko dana bez prestanka. Slični vetrovi duvaju u Jadranskom I Jonskom moru. Meltemi mogu biti nezgodni za jedrenje jer se često pojavljuju nenajavljeni i mogu da dostići 7-8 na skali bofora bofora. Međutim, oni su uglavnom dobri i stabilni vetrovi koji su izuzetno zabavni za jedrenje.

Egejsko more dostiže svoju maksimalnu dubinu istočno od Krita gde seže do 3544m.
The maximum depth of the Aegean is to be found east of Crete, where it reaches 11,627 feet (3,544 metres).
Temperature vode su pod uticajem hladnih vodenih nanosa koji dolaze iz Crnog mora sa severoistoka. Površinska temperatura Egejskog mora varira od 16 do 25 °C u zavisnosti od lokacije i godišnjeg doba.