Jonska ostrva
 ili Sedam ostrva, kako je ustaljen naziv za njih među Grcima, su skupina od sedam ostrva duž istočne obale Jonskog mora.

Naziv Jonsko more potiče iz grčke mitologije. Po nekima je Ionius bio sin Adriasa (poreklo naziva Jadranskog mora). Kada su Dyrrahcusa napala njegova braća, Herakles koji je se zadesio na mestu je prišao u pomoć ali je u ovoj borbi heroj greškom ubio savezničkog sina, Ioniusa. Telo je položeno u more i iz tog razloga legenda ukazuje na  Jonsko (Ionius-ovo) more.

Najveća ostrva: Krf, Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonia, Zakintos, Kitira, i manje ostrvo Antipaksos.

Povezanost : Jonsko more je Mesinskim vratima povezano s Tirenskim morem, a  Otrantskim vratima s Jadranskim morem.  U njemu je izmerena je najveća dubina u Sredozemlju (4900m)

Zašto veliki broj ljubitelja jedrenja uvek vraća na Jonsko more? Zato što je Jonsko more meštavina mirnijih vetrova, dobre hrane na romantičnim lokacijama i idiličnih mesta za sidrenje na napuštenim plažama. Priroda je raskošna, bogata rastinjem. Neka ostrva su više naseljena dok su druga predana živopisnoj prirodi te apsolutno dopušta kreiranje odmora po meri. Živopisne boje mora ostavljaju upravo onaj utisak koji vam se vrzma po glavi kada razmišljate o pustim peščanim plažama. Ono pruža savršen odnos komfora i uzbuđenja svima koji godinama maštaju o odmoru na jedrilici a nikada se nisu uputsili u ovakvu avanturu.

Vetrovi – Maestral je najučestaliji vetar u ovoj regiji i mnogo je prijatniji nego maltemi koji se nalaze u Egejskoj regiji. U Jonskoj oblasti takođe umeju da se vetrovi pojačaju ali su veoma precizno predviđeni po prognozama i ne traju dugo. Uglavnom se u poslepodnevnim satima vertrovi pojačavaju na nekoliko sati što daje priliku za kvalitetno jedrenje.
Zbog bogate prirode i brdovitih ostrva Jonska mora su veoma pogodna za prikrivanje u zaklone, uvale ili kanale prilikom naleta jačih vetrova te i u tim situacijama udobno jedrenje nije ugroženo.
Isto tako postoje zone u moreuzima u kojima se u svako doba može očekivati stabilan vetar koji je prava poslastica za ljubitelje jedrenja.
Temperature u Jonskom moru variraju između 20°C – 30°C u periodu maj-jun i septembar-oktobar, što čini jedrenje veoma udobo i u najtoplijem periodu dana, pa do 25°C-35°C stepeni u periodu jun-avgust te omogućava kupanje i u kasnim večernjim satima. Od novembra do aprila temperature se kreću oko 15°C-20°C stepeni.
Temperatura voda se kreće od 22°C do 28°C stepeni s tim da se u zalivima i uvalama temperature često bivaju za nekoliko stepeni više.