JEDRENJE – GLAMUROZNO KAMPOVANJE

18/04/2018
Uncategorized

ZAŠTO JE JEDRENJE SAVRŠENA KOMBINACIJA ODMORA I RAZONODE

Za one kojima aprtman nije dovoljan, koje mesto ne drži, koji uživaju u zabačenim plažama, koji vole izazove, koji traže još veće još plavlje.

Godinama sam sunčajući se na plažama razmišljao u kom životu ću ja biti deo posade na jedrilicama na horizontu .. sanjao sam o ovakvom godišnjem odmoru i uvek mislio da je neostvariv.

Pre par nedelja neleteh na program PunoJedro koje organizuje T.A. „BonVoyage“ iz Novog Sada i rešio da se oprobam u ovakvoj avanturi. Poredeći sa ostalim letovanjima nisam primetio da se cene mnogo razlikuju a rekao bih da je iskustvo neuporedivo.

Prijavio sam se sa svojom devojkom i još dva drugara. Nisam znao ostale ljude na brodu koji su sačinjavali desetočlanu posadu predvođenu iskusnim skiperom. Ispostavilo se da su svi na brodu bili približno istih godina i sličnih interesovanja, miks ekipa momaka i devojaka, a opet različitih životnih priča.

Jedrili smo oko prelepih ostrva Lefkada, Itake, Kefalonije i  Zakintosa, obilazili plažice kojima se može prići isključivo brodom, spavali u romantičnim ribarskim mestima i mondenskim gradićima, ponekad i zabačenim i osamljenim uvalama, uživali u tihoj energiji vetra koja pokreće brod. Zaista sam osetio da sam se prepustio odmoru i prirodi.

Prateći skipera za kratko vreme smo savladali osnove jedrenja, naučili ponešto o vetrovima, osnovne čvorove, kako se razvlače i trimuju jedra, upravljanje brodom..

Jutra su posebna iskustva. Probudite se na par koraka od mora, uskočite u vodu pravo iz kreveta, pijete jutarnju kafu sami sa izlazećim suncem na mom posebnom mestu.

Priroda je svuda i uvek oko vas te se ovo iskustvo može porediti sa luksuznim kampovanjem. Noćna kupanja, večere u uvalicama koje su samo vaše, zvezdano nebo, spavanje uz zvuke talasa.

Prostor na jedricilina oko može delovati ograničen ali u zaista dozvoljava svakome da prati svoje raspoženje i to bez mnogo kompromisa. Pramac je mesto za odmaranje i dozivanje horizonta, krmeni separe je mesto za druženje i prepričavanje mornarskih pustolovina.

 

Na kraju zaključujem da je jedrenje fleksibilno putovanje brodom gde je poznata samo početna i krajnja tačka a ceo tok zavisi od prirode i naše vesele posade, a da na kraju i nije bitno koliko smo i gde jedrili jer kako sam čuo od jednog mornara „svaki dan proveden na vodi se ne računa“.

Autor teksta: Marko Grozdić

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *